Gripa este o viroza respiratorie cu fenomene de afectare generala, cu aparitie sporadica, epidemica sau chiar pandemica.Trei tipuri principale: tipul A, cel mai patogen, implicat in pandemii, tipul B ce da Imbolnavirile locale si tipul C, cel mai slab patogen. Sursa de infectie = omul bolnav cu forme inaparente sau grave.Calea de transmitere este aerogena: contact direct, prin picaturile lui Pflűge.Receptivitatea este generala, imunitatea postinfectioasa si dupa vaccinare (scurta de 6 luni dupa administrare) este specifica de tip si varianta antigenica.
Incubatie scurta,1-3 zile.Debut brutal:frisoane, febra 39-40 °C, mialgii (zdrobire musculara), cefalee/ debuturi apoplectice, la tineri, cu lipotimii, colaps sau exitus (moartea) In primele 24-48 ore.Evolutia este dominata de simptome generale toxice nu de catarul respirator: febra crescuta, facies si conjunctive injectate, cefalee frontala si suborbitara, dureri ale globilor oculari la miscare si apasare, lombalgii, hiperestezie cutanata, somnolenta sau agitatie, laringo-traheita cu tuse uscata, raguseala.Se pot asocia: varsaturi, diaree, epistaxis, tahipnee (la vârstnici ca element de risc). Complicatii: laringita, bronsiolita, pneumonia, meningoencefalita. In sarcina, mortalitatea prin gripa e dubla are efect teratogen In primele trei luni.
Obiective de Ingrijire
Asigurarea obligatorie a repausului la pat (gripa pe picioare poate fi letala); camere bine aerisite, fara supraIncalzire si aglomerari (risc de suprainfectie microbiana); evitarea contactului cu alte persoane (risc In dublu sens); persoanele active se izoleaza la domiciliu din motive epidemiologice. Alimentatie bogata, adaptata starii bolnavului (hidrozaharat);aport caloric si hidric suficient tinând cont de febra si transpiratie;dezinfectia si igiena mucoaselor: ochi, nas, gât; mpachetari hipotermizante, mai ales la sugari (risc convulsivant) si batrâni. Mici Ingrijiri cotidiene: transpiratia (stergerea cu prosop uscat, cu alcool mentolat, lenjerie schimbata), combaterea tusei, decongestionante nazale (nu se administreaza sub 2 ani); sprijin pentru defecare, urinare; se interzice aspirina la copii sub 17 ani-risc de Sindrom Reye; supravegherea permanenta pentru a surprinde complicatiile: convulsii, deshidratare, senzatia de sufocare, tahipnee, tahicardie sau complicatii microbiene supraadaugate.
Profilaxia gripei
Masuri generale: izolare, dezinfectie umeda, evitarea aglomeratiilor. Masuri speciale: vaccinarea antigripala mai ales la persoanele cu BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), cardiaci, astmatici, peste 65 ani, personalul din unitati de ocrotire, spitale, cei cu boli cronice (diabet, ciroza), inf HIV cei ce fac tratament cu aspirina, cortizon, citostatice, gravidele In trimestrul II si III de sarcina. Vaccinarea se face de obicei In lunile octombrie sau noiembrie.
pe www.herbafarm.ro sigur gasesti ceva pentru tratarea gripei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu